PORTAL ZA KVALITETNO ŽIVLJENJE

Sveta ne moremo spremeniti,
sebe pa lahko!

VSAKA SOL NI SOL

vrste soli

 

Nekdaj so sol zelo cenili. Imenovali so jo celo belo zlato in z njo občasno plačevali rimske legionarje. Danes je sol poceni, kupujemo jo na kile in pozimi z njo potresamo ceste.

 

Sol ne vsebuje nobenih ogljikovih hidratov, beljakovin in kalorij. Morska sol se pridobiva s pomočjo sonca, z izparevanjem morske vode. Kameno sol pa čistijo s kuhanjem in kristalizacijo vode, pri čemer nastanejo različno veliki kristali. Sol ohranja ravnovesje tekočin, prevelika količina povzroča dvig krvnega tlaka in zadržuje odvajanje vode.

 

Napak bi bilo misliti, da je vsaka sol prava. Kar se danes pro­daja kot sol, nima veliko skupnega s pravo, zdravo soljo. Vemo, da tri četrtine človeškega telesa sestavlja voda, manj znano pa je, da po kremiranju človeškega telesa ostanejo samo soli. Soli so zadnji ostanki organske materije. Lahko bi rekli, da smo prav­zaprav sestavljeni iz vode in soli. Beljakovin­ski gradniki in vitamini v človeš­kem telesu so sestavljene moleku­le, v katerih najdemo 84 elementov kemijskega periodnega sistema. Is­tih 84 elementov je tudi v kristalni soli.

 

Prava kristalna sol vsebuje vse minerale in elemente v sledeh, iz katerih je sestavljeno človekovo te­lo, in s tem kaže tudi enak valovni vzorec.

 

MORSKA SOL

Boljša vrsta soli je morska, ven­dar se tudi ta zelo razlikuje v kako­vosti. Sol je čedalje pogosteje obremenjena s škodljivimi snovmi in težkimi kovinami, saj postaja mor­je že desetletja tudi smetišče. Poleg tega je 80 odstotkov morske soli rafinirane, to pa pomeni, da je prav tako dvomljive kakovosti kakor na­vadna kuhinjska sol. Na ovojnini največkrat niti ni zapisano, da je sol rafinirana. Dobra morska sol, roč­no pripravljena in posušena na son­cu, je še zmeraj zelo kakovostna.

 

KAMENA SOL

Takšna nerafinirana kamena sol je veliko boljša od industrijske kuhinjske soli. Biofizikalne analize kažejo, da telesa ne obremenjuje, je naravna in vsebuje precej dodatnih kemičnih prvin. Slabo je le, da so te prvine pogosto tako velike, da jih organizem ne more presnoviti. Ta­ki minerali pa so za telo brez vred­nosti.

 

KRISTALNA ALI KRALJEVSKA SOL

Tovrstna sol se kakor žila zlata vleče skozi tisoče ton kamene soli. Ker je bila izpostavljena veliko večjemu pritisku, so se različni mine­rali vtisnili v kristalno mrežo, so drobnejši in tudi finejših oblik. Znanstveniki imenujejo to stanje koloidno: to pomeni, da je vsak mi­neral manjši od desettisočinke grama in lahko prodre v telesne celice, te pa ga lahko presnavljajo.

Kristalna sol se imenuje tako za­to, ker njena atomska zgradba ustreza zgradbi kristala. Kristal je najvišja geometrijska struktura, ki jo poznamo pri kakšni snovi na zem­lji. Zato vsebujejo kristali zelo veli­ko informacij in shranjujejo precej svetlobe. Gorski kristali, roževec, ametist in drugi minerali, so zato zelo cenjeni pri zdravljenju energij­skih zastojev.

Kamena in kristalna sol se razli­kujeta tako kot navadni kamen in kristal, čeprav sta po kemijski se­stavi oba silikata in iz istih elemen­tov.

 

Kristalno sol je mogoče pridobi­ti le ročno. Pogosto je treba odkopati stote kamene soli, da bi prišli do kristalne soli. Temu primerna je tudi cena. Zato nas ne sme presene­titi, da trgovci včasih manj vredno kameno sol prodajajo kot zelo ka­kovostno kristalno. Posebno cenje­na je himalajska kristalna sol, ki ima celo do stokrat močnejšo biofotonsko emisijo kakor kemično primer­ljiva kristalna sol drugega izvora.

 

KOLIKO SOLI NAJ ZAUŽIJEMO?

Dnevno naj bi zaužili 3 do 4 gr soli na vsakih 10 kozarcev vode, ki jih popijemo. Trije grami so približno 1/3 čajne žličke. Ali pa četrtina žličke soli na liter vode. Sol bi morali jemati skozi ves dan. Če telovadimo in se potimo, jo potrebujemo več.

 

Vedno moramo popiti dovolj vode, da izperemo presežek iz telesa. Če se naša teža v enem dnevu nenadoma poveča, čeprav nismo jedli preveč hrane to pomeni, da smo zaužili preveč soli. V tem primeru se en dan vzdržimo soli in popijmo veliko vode, da se poveča izločanje urina in splahnejo otekline. 

 

Za uravnoteženo delovanje natrija in kalija pri vzdrževanju potrebne količine vode znotraj in zunaj celic je dobro, če pomarančnemu soku dodamo malo soli, enako lahko naredimo tudi z drugimi naravnimi sokovi.

 

PREIZKUSITE, KAKŠNO SOL IMATE

Sol, ki jo kupimo v naših trgovinah, je večinoma rafinirana, to po­meni, da jo očistijo »nečistoč«, da ostaneta samo dva elementa: natrij in klor. Preprost preizkus pokaže, kaj je v resnici natrijev klorid.

 

Preizkus:

V kozarec nalijte 3 cm kisa in vanj dodajte 3 zvrhane žlice kuhinjske soli. Mešanica se bo močno penila in »cvrčala«. Naravna kristalna sol pa, nasprotno, ne povzroči močnega odziva in počasi sede na dno.

 

SOL JE VEČNO ZDRAVILO

 

Pol žličke soli na dan lahko izboljša vaše zdravje, še posebej, če imate težave z astmo, alergijami in avtoimunskimi boleznimi. 

 

Voda, sol in kalij skupaj uravnavajo količino vode v telesu. Voda regulira količino vode v notranjosti celic, ko vstopi v celice, ki jih doseže. Tja mora priti, da očisti in izvleče toksične odpadke celične presnove. Ko voda pride v celice, se kalij v celicah veže nanjo in jo tam zadržuje – sorazmerno s količino kalija v notranjost celic. Tudi v rastlinskem svetu je kalij tisti, ki daje trdnost sadežem, ko zadržuje vodo v njihovi notranjosti. Naša vsakdanja hrana vsebuje obilico kalija, ne pa tudi naravnih virov soli. Zato moramo dnevni prehrani dodajati naravno, zdravo sol.

 

SKRITI ČUDEŽ SOLI

 

- Sol je močan protistresni dejavnik v telesu.

- Sol je nujno potrebna za izločanje čezmerne kislosti iz notranjosti celic, posebej možganskih. Če ne želite imeti Alzheimerjeve bolezni, ne prikrajšujte telesa za sol.

- Sol je nujna za ledvice, da očisti čezmerno kislost in jo prenese v urin. Če v telesu ni dovolj soli, telo postaja vse bolj kislo.

- Sol je ključna za ohranjanje ravni serotonina in melatonina v možganih.

- Sol je ključnega pomena tudi pri preprečevanju in zdravljenju raka. Rakave celice so anaerobni organizmi, ki jih ubija kisik. Dehidracija – pomanjkanje vode in soli – zavre delovanje imunskega sistema in dejavnost celic za bojevanje z boleznimi.

- Sol je zelo dobro sredstvo za umirjanje srčnega utripa. Če pijemo vodo in ne samo soli, voda v krvnem obtoku ne ostane dovolj dolgo, da bi lahko popolnoma napolnila vse krvne žile. S kozarcem ali dvema vode in malce soli, ki jo damo na jezik, hitro in učinkovito pomirimo hitro in podivjano razbijanje srca, dolgoročno pa znižano krvni tlak.

- Sol je naravno uspavalo in ključnega pomena za uravnavanje spanja. Če spijemo kozarec vode in nato položimo nekaj zrn soli na jezik in jih tam pustimo, potonemo v naraven, globok spanec. Ne polagajmo sol na jezik, če hkrati ne pijemo tudi vode. Kdor rad uživa samo sol, mu lahko začne teči kri iz nosa.

- Sol je nujno potreben element za sladkorne bolnike.

- Sol je nujna za proizvodnjo hidroelektrične energije v vseh telesnih celicah.

- Sol je nujna za komunikacijske in informacijske procese v živčnih celicah od spočetja do smrti.

- Sol je nujna za vsrkanje delcev hrane skozi črevesje.

- Sol je nujna za čiščenje zamaškov sluzi in lepljive flegme iz pljuč, posebno pri ljudeh z astmo, emfizemom in cistično fibrozo.

- Sol je ključna pri čiščenju nahodnega nosa ali zamašenih sinusov in pri preprečevanju mišičnih krčev.

- Sol je absolutno nujna za čvrsto zgradbo kosti. Če je v telesu premalo soli in vode, lahko pride do osteoporoze.

- Sol pomaga pri ohranjanju samozavesti in dobre samopodobe – dveh psiholoških učinkov serotonina in melatonina.

- Sol pomaga ohranjati spolno slo.

- Sol lahko pomaga preprečiti krčne in pajkaste žilice na nogah in stegnih.

 

Morska sol vsebuje okoli 80 rudnin, ki jih naše telo potrebuje. Nepredelana morska sol je boljša izbira od drugih vrst soli. Navadna kuhinjska sol je oropana vseh spremljevalnih elementov in lahko vsebuje aditive, kot je aluminijev silikat, da ostane sipka in porozna. Aluminij na človekov živčni sistem deluje zelo toksično in je eden od glavnih dejavnikov za nastanek Alzheimerjeve bolezni. 

 

NAPOTKI ZA UPORABO ZDRAVE SOLI

 

Zdrava sol:  Zdrava sol je tista sol, ki vsebuje biokodo in taka je vsa sol, ki se je kodirala z energijo živih organizmov. Treba pa jo je uživati nesušeno, nemleto, surovo in brez dodatkov.

 

Ščepec:  Če imate debele prste bo vaš »ščepec« kar nekajkrat večji od ščepca drobne gospodične. Če pa ste imeli smolo v zgodnjem otroštvu, ima vaš jezik normativ le za sladkor, sol pa ga peče. Tako je od dveh banalnih slučajev odvisna vaša teža in zdravje.

 

Jod:  V mnogih slovanskih jezikih imajo besede jid, jed, jad, negativen pomen, od žalosti do strupa. Če je verjeti medicinskim normativom, ga človeško telo potrebuje 150 mikrogramov na dan za normalno delovanje ščitnice. Polovico naj bi ga dobilo s hrano, polovico pa s soljo. Presežek ali pomanjkanje vodi do raznih bolezni od golšavosti do kretenizma. Sicer pa naravne soli vsebujejo okoli 3 mikrograme joda na kilogram, jedilne jodirane soli pa tudi do desetkrat več!

 

Zdravje:  Za krepitev imunske odpornosti zadošča, da nekajkrat vsak dan poližete par zrnc zdrave soli, se umivate z vodo z zdravo soljo. Če vas daje huda bolezen, ne kuhajte, če ni treba, kar pa že kuhate, kuhajte neslano in vedno pod 65 stopinj C in dodajte surove začimbe.

 

Energija:  Ne debelost, niti vitkost, ne zdravje, pa tudi bolezen niso dedni. Dedni so le kuharski recepti in stare navade. Te pa lahko spremenite. Resničen vzrok težav je v uživanju napačne soli. Če pa svoj akumulator redno in pravilno polnite z elektroliti zdrave soli, težav ne bo, oziroma se bo organizem sposoben zdraviti sam.

 

Bio hrana:  Nič ne pomaga uživanje še tako biološko pridelane hrane, če jo pripravljate z napačno soljo in na napačen način. Mnogo bolj zdrava je pravilno kodirana konzerva z zdravo soljo in surovo začimbo, kot pa slano ocvrt ekološki bio puranji zrezek. 

 

Bio napitki:  Vzemite liter dobre filtrirane vode, stisnite vanjo sok ene limone in dodajte 10 ščepcev zdrave soli. Takih napitkov si lahko izmislite kolikor hočete iz sadja, zelenjave, s kisom, vinom, vodko, likerji. In ne pozabite na napotke pri neslanem hujšanju, da ne boste dehidrirali pri športu, v disku, popivanju, kajenju.. .

 

Bio higiena:  Ko se kopate v morju sol vdihavate in jo sprejemate skozi pljuča in kožo. Največjo napako delate, če se po vsakem prihodu iz morja, prhate in šamponirate z raznoraznimi kozmetičnimi izdelki. Zadošča že, če se med prhanjem šamponirate od glave do pet s četrt litra mlačne vode z merico zdrave soli. Potegnite jo v nos, splaknite ušesa, pogrgrajte jo v ustih. Zobe si umivajte s kristali zdrave soli in zobni kamen, starostne pege, prhljaj, ne bodo več vaše nadloge.

 

VODA, VODA, VODA


DEJSTVA O VODI

 

- voda prekriva večji del našega planeta, a le 3% je pitne vode, pa še ta je večinoma ujeta v ledenikih;

- manj kot 1% pitne vode je namenjen ljudem ali drugače povedano, le 0,007% vse vode na našem planetu je na voljo za pitje;

- zaloge pitne vode se krčijo, saj se je v 20. stol. število prebivalcev potrojilo in se je s tem poraba vode povečala za 6-krat, predvideva pa se, da bo sredine stoletja še 3 milijarde ljudi več in večina se jih bo rodila v državah, kjer pomanjkanje čutijo že sedaj;

- milijone ljudi po svetu že sedaj živi z manj kot 10 litri vode na dan;

- zaradi kontaminirane vode je bilo lansko leto 25 milijonov beguncev;

- 1 od 3 ljudi živi v neustreznih higienskih razmerah;

- 1 od 5 ljudi nima dostopa do pitne vode;

- govori se, da bo pitne vode zmanjkalo prej kakor nafte;

- zaradi prevelikega črpanja bodo nekatere države ostale brez podtalnice, kar pomeni manjši pridelek, pomanjkanje hrane in rast cen hrane, pomanjkanje vode pa kmalu povzroči lakoto;

- četrtina pitne vode se v gospodinjstvih porabi za spiranje straniščne školjke;

 

POZOR:

vsak prebivalec Slovenije porabi približno 150 litrov vode na dan:

- za 1-kratno spiranje školjke porabimo 10 litrov pitne vode, za eno pranje perila porabimo več kot 50 l vode, za vsako minuto tuširanja porabimo približno 10 litrov vode, za umivanje zob porabimo do 15 litrov vode (če vmes ne zapremo pipe in manj kot 1 liter, če pipo zapremo), itd.


Vse našteto pa pomeni, da je planet žejen, da je industrija žejna, da je kmetijstvo žejno in da smo vsi žejni. Skrajni čas je, da začnemo o vodi razmišljati drugače.  


ZDAJ VEŠ - POMISLI - VEČ VARČUJ - IN PORABI MANJ VODE !!!

 

VODA JE POMEMBNA ZA NAŠE TELO

 

V telesu sta dva vodna oceana: eden znotraj celic in drugi zunaj njih. Ravnovesje dosežemo z rednim uživanjem vode, s kalijem bogatega sadja in zelenjave, ki vsebujeta tudi za telo potrebne vitamine in soli.

Naše telo je ustrojeno tako, da se v kriznih situacijah ocean vode zunaj celic razširi in ustvari dodatne zaloge vode za filtriranje in vbrizgavanje v življenjsko pomembne celice. Takrat možgani ukažejo ledvicam, da morajo bolj zadrževati sol in vodo. Kadar ne pijemo zadosti vode, nastanejo v telesu edemi (otekline). 

Ko pomanjkanje vode doseže kritično raven je potreben višji vbrizgalni tlak. Znatnejši dvig tlaka, ki je potreben za vbrizgavanje vode v celice, se vidno odrazi in mu pravimo hipertenzija oziroma visok krvni tlak. Posledica dehidracije je kardialna astma.

 

Če pijemo dovolj vode, se izloča bister urin, izločamo pa tudi veliko prej zadrževane soli. Tako se lahko znebimo zastajajoče tekočine v telesu. Ne, z diuretiki, pač pa s pitjem večje količine vode. Voda je najboljši diuretik na svetu. Ljudje, ki jim srce utripa nepravilno ali pa imajo hiter in podivjan pulz, nimajo pa edemov, lahko težavo lajšajo z uživanjem več vode, soli in drugih potrebnih rudnin, kot so magnezij, kalcij in malo kalija.

 

STRES IN DEPRESIJA

Strokovnjaki ocenjujejo, da dvajset odstotkov Evropejcev kdaj v življenju doživlja simptome depresije, ki presegajo zgolj hudo potrtost. Za večino ljudi so ti simptomi le prehodna nevšečnost, ki jo zlahka premagajo. Nekaterim pa se vendarle ne uspe spopasti s svojimi bojaznimi, tesnobo in jezo, zato morajo pois­kati zdravniško pomoč. Zdravnik običajno predpiše zdravila, ki pa imajo lah­ko neprijetne stranske učin­ke. Včasih pri­zadeto osebo tako otopijo, da ne znajo pri­sluhniti ne sebi ne drugim.

 

VISOK KRVNI TLAK

Kadar je telo izsušeno, se mora spo­padati z enakimi izzivi kot v primeru stresa in sproži alarm z izločanjem stresnih hormonov. Dva izmed njih, vazopresin in reninangiotenzin, sta odgo­vorna za odziv telesa na pomanjkanje tekočine. Vazopresin pomaga ohra­njati ravnovesje vode v telesu, skrbi predvsem za zadostno količino vode v krvi. Kadar ta pade pod normalno vrednost, vazopresin poskrbi, da se nekatere kapilare skrčijo in tako potisnejo vodo v tiste celice, ki jo potrebujejo. Tudi sistem reninangiotenzin se aktivi­ra, kadar je volumen tekočin v telesu pre­majhen. Spodbuja absorpcijo soli, na kate­ro se veže voda, kar omogoči, da voda zastaja v telesu. Dokler koncen­tracija vode in soli ni spet uravnovešena, ostajajo žile v tele­su zožene, zaradi česar pride do poviša­nega krvnega tlaka - hipertenzije. Visok krvni tlak je torej obrambni mehanizem, s katerim se telo prilagaja na pomanjka­nje vode.

 

Visok krvni tlak danes pogosto zdra­vijo z diuretiki, zdravili, ki spremenijo naravno ravnovesje tekočin in soli ter redčijo urin. Povzročijo namreč, da se skozi ledvice izloča več vode in elektroli­tov, zlasti soli. Tak način zdravljenja zvišanega krvnega tlaka pa je povsem zgre­šen, saj izsušitev (dehidracijo) le še poveča.

 

Najboljši naravni diuretik je voda. Če bi osebe z visokim krvnim tlakom po­stopoma povečale vnos vode in tako proizvedle več urina, jim ne bi bilo tre­ba več jemati diuretikov, izginila pa bi tudi zabuhlost in otekline (edemi).

 

ASTMA IN ALERGIJE

Kadar je telo izsušeno, začnejo mož­gani proizvajati več histamina, ki poskr­bi za ohranjanje ravnovesja tekočin in soli v telesu. Dokazano je, da imajo astmatiki v pljučih povečane vrednosti histamina in da je prav ta tisti, ki uravnava krčenje bronhialnih mišic. Pljuča so del telesa, kjer telo z izhlapevanjem izgublja veli­ko vode. Zoženje dihalnih poti pod vplivom histamina poskrbi, da med di­hanjem iz pljuč izhlapi manj vode - gre torej za preprost mehanizem ohranjanja telesnih vodnih rezerv. Histamin igra pomembno vlogo tudi v imunskem sistemu, ki nas varuje pred virusi, bakterijami in drugimi mikrobi. Kadar smo izsušeni, se proizvodnja histami­na poveča, to pa ima za posledico aktivacijo drugih podrejenih siste­mov za uravnavanje vode v telesu, prostaglandina in kinina, ki pa ima­ta tudi vnetni učinek na dihalne poti in ožilje.

 

HOLESTEROL

Povišane vrednosti holesterola v krvi so znak, da so telesne celice razvile obrambni mehanizem pro­ti osmotskemu pritisku krvi, ki povzroča, da iz celičnih membran uhaja voda. Holesterol je kot nekakšna naravna »glina«, ki po tem, ko zalije prazne prostore celične membrane, naredi celico neprepustno za prehajanje vode. Prekomerno nastajanje in kopičenje holesterola je le del naravne obrambe, s katero telo želi zavarovati svoje celice pred izsušitvijo.

 

DEBELOST

Voda ima zelo pomembno vlogo tudi v procesu presnove. Prav pomanjkanje vode v telesu je pogost razlog za stanja, kot so zgaga, peptični ulkus in kolitis.

 

Možgani so edini organ v telesu, ki se ne ustavi niti za trenutek in je nepre­nehoma v pogonu. Za to porabi neznansko veliko energije. Za njeno obnavljanje potrebuje krvni sladkor, ki nastaja med presnovo hrane. Kadar možgani oceni­jo, da jim primanjkuje energije za nemo­teno delovanje, sprožijo občutke lakote in žeje. Vendar pa veliko ljudi signalov žeje ne prepozna vse do takrat, ko ima­jo že popolnoma izsušena usta, oziro­ma znamenja pogosto zamenjajo z zna­menji lakote.

Ljudje s prekomerno telesno težo shujšajo, če pred obrokom pijejo vodo. Na ta način namreč ločijo občutek žeje od občutka lakote in se ne prenajedo, da bi potešili potrebo po tekočini.

Ko je dr. Fereydoon Batmanghe­lidj pred dvajsetimi leti enemu od svojih bolnikov z razjedo na želodcu svetoval, naj pije več vode, je bolnik nasvet upošteval in ozdravel. Po tem začetnem uspehu je Batman­ghelidj s svojo kontroverzno metodo zdravljenja z vodo, pri kateri je treba popiti najmanj šest do osem kozarcev vode na dan in uspešno ozdravil še več bolnikov. Po mnenju dr. Batmanghelidja je pomanjkanje vode v telesu lahko vzrok za številne bolezenske te­žave.

 

Po mnenju dr. Batmanghelidja so zunanji znaki stresa, kot so tesnoba, ob­čutek negotovosti, bojazen in druge trajne čustvene težave, posledica po­manjkanja vode, kar dramatično vpliva na dogajanja v možganih. Možgani za svoje delovanje uporab­ljajo električno energijo. Ta temelji na energiji vode, ki jo ustvarja osmotski tok vode skozi celične membrane, podobno kot se ustvarja energija na zajezeni reki. Če je telo izsušeno in je dotok vode v celice omejen, se v možganih ustvarja manj energije, zaradi česar so prizadete vse tiste možganske dejavnosti, ki so od te energije odvisne. Pojavijo se zunanji znaki kot je depresija, ki lahko vodi v sindrom kronične utruje­nosti, stanje ekstremnega stresa, za kate­rega je značilna dolgotrajna utrujenost, šibkost in apatija, prizadeta oseba pa ni sposobna živeti normalnega življenja. Po zaužitju zadostne količine vode se bo stanje kronične utrujenosti bistveno izboljšalo.

 

 

Kaj povzroča DOVOLJ pitja vode in kaj PREMALO

 

- 75 % Američanov je kronično dehidriranih. Pri nas pa nič kaj bolje.

 

- 37 % Američanov ima mehanizem žeje tako oslabljen, da ga velikokrat zamenjajo za lakoto.

 

- Celo LAŽJA dehidracija upočasni metabolizem za 3%.

 

- Prvi znak utrujenosti je pomanjkanje vode. 

 

- Predhodne raziskave so pokazale, da 8 - 10 kozarcev vode dnevno prežene glavobole pri 80 % ljudi, podvrženih glavobolu.

 

- Samo 2-odstotni padec vode v telesu lahko sproži zabrisan kratkotrajni spomin, težave z osno-vami matematike, težjo koncentracijo pri branju s papirja ali računalniškega monitorja.

 

- Kozarec (tople) vode na tešče zažene naše telo, kozarec vode skoraj 100 % prežene večerno lakoto (raziskave Washingtonske univerze).

 

- 6 do 8 kozarcev popite vode dnevno zmanjša nevarnost raka na debelem črevesju za 45 %, za 79 % zmanjša nevarnost raka na dojki ter za 50 % zmanjša možnost za razvoj raka na mehurju.

 

- Voda iz pipe je vsaj zaenkrat še vedno najboljša. Lahko jo pa oživite s kristali, filtri ali drugimi revitalizatorji, zelo dobra je tudi osončena voda. Večji kozarec vode iz pipe pokrijte in ga za nekaj ur postavite na sonce. 

 

- Kokosova voda komur je všeč ta okus (O.N.E), voda proizvajalca VITA COCO ima manj elektrolitov, ZICO kokosova voda je edina, ki vsebuje dovolj elektrolitov.

 

KAKŠNO VODO PIJEMO

draga voda iz plastenke

 

 

Dejstvo je, da smo sestavljeni iz 70% vode, zato je voda pomemben vir za dobro delovanje telesnih funkcij, saj vlaži oči, usta, ušesa, sklepe, iz ledvic odplavlja strupe in omogoča uravnoteženost elektrolitov, ki uravnavajo telesno temperaturo in nadzorujejo krvni tlak. Priporočljivo je, da dnevno popijemo 1,5 do 2 litra kvalitetne vode. In kje v Sloveniji še sploh imamo toliko kvalitetna in brezhibna zajetja vode, da bi ne zaužili iz pipe raznorazne onesnaževalce kot so pesticidi, težke kovine, žal, skoraj nikjer več. Poleg tega pa je voda klorirana, kar pa je zdravju na dolgi rok škodljivo. V Sloveniji se še lahko ponašamo z zelo kakovostno vodo iz vodovodne pipe (če izvzamemo dodani klor).

 

Ustekleničena voda je najpopularnejša pijača na svetu, njena prodaja pa še vedno raste in ta trend se je iz tujine prenesel tudi v Slovenijo. A z uporabo takšne vode se ustvarja vedno več okoljskih problemov: odpadna plastična embalaža izdelana iz nafte, velika poraba energije za proizvodnjo, ustekleničenje, shranjevanje in hlajenje ter dostava.

 

Ustekleničena voda je v svetu od 240 do 10.000 krat dražja od vode iz pipe. Slovenci smo za ustekleničeno vodo pripravljeni plačati tudi do 1.000 krat več, čeprav zanjo velja enak Pravilnik o kakovosti kot za vodo iz pipe.

 

Kakovost vode iz plastenk

Kakovost pitne vode določa Pravilnik o pitni vodi (Ur.l. 19/2004), ki je usklajen z evropskimi smernicami, je pa drastično zaostril koncentracijo nekaterih škodljivih snovi (pesticidov) in upravljalcu vodovoda nalaga notranji nadzor od vodnega vira do pipe pri porabniku. Voda, ki priteče je sveža in bogata  s kisikom, pri ustekleničeni vodi pa gre lahko za »postano« vodo. Nekateri proizvajalci vode imajo srečo, da so na svojih dvoriščih »sredi mesta odkrili« najbolj kakovostne vodne vire in postavili polnilnice. In le peščica izmed njih prodaja kakovostno izvirsko vodo. Iz etikete namreč ni razvidno, za kakšno vodo točno gre. Bi pa moralo biti označevanje kakovosti enostavno in jasno razvidno za potrošnika.

 

Plastenke - recikliranje

Večina vode je ustekleničena v steklenicah polietilentereftalata ali PET, ki za reciklažo ne zahteva velike količine energije in pri sežigu v ozračje ne spušča klora. Vendar se takšne embalaže reciklira vedno manj in posledično s pitjem vode iz plastenke po nepotrebnem ustvarjamo odpadke in obremenjujemo naše okolje.

 

Plastenke – nerazumna poraba fosilne energije

Za izdelavo enolitrske plastenke, zamaška in ostalega pakiranja porabimo okoli 3,4 Mega Joulov energije. Sodček nafte v sebi hrani okoli 6000 Mega Joulov energije, kar pomeni, da iz enega sodčka nafte naredimo okoli 1760 enolitrskih plastenk. Če bi dva milijona Slovencev vsak dan v letu popilo le eno takšno steklenico pomeni, da smo samo za vodo iz plastenk porabili cca. 415.000 sodčkov nafte. Tej količini nafte pa moramo prišteti še fosilna goriva, ki smo jo porabili, ko smo vodo polnili, prevažali, jo hladili najprej v trgovini potlej pa še v domačem hladilniku. Energija se porabi tudi, ko gre za komunalni odvoz plastenk in njihovo morebitno recikliranje. In če ponazorimo vso energijo si predstavljajte, da vsakič, ko izpraznite litrsko plastenko, v njej porabite tudi četrt litra nafte.  Ali si predstavljate za kakšno količino nafte gre, ko pričnemo operirati z globalnimi številkami. V ZDA namreč ocenjujejo, da gre samo za vodo v plastenkah na leto 17 milijonov sodčkov surove nafte.

 

Ironično dejstvo:

Za en liter ustekleničene vode so proizvajalci tekom delovnega procesa rabili kar 3 litre vode, ki je bolj ali manj onesnažena končala kot odpadna voda.

SPOROČILO VODE

Masaru Emoto

 

G. Masaru Emoto je diplomiral s področja humanistike, leta 1992 je dobil naziv doktorja alternativne medicine. Že zgodaj se je posvetil raziskovanju skrivnosti vode po vsem svetu. V dvajsetletnem raziskovalnem delu je dokazal, da je voda sposobna shranjevati ne samo informacije, ampak tudi čustva in zavest. Prvi na svetu je odkril metodo, ki mu je omogočila fotografiranje zamrznjenih kristalov vode.

 

Lahko voda preživi na Zemlji?

 

Vodovodna voda, ki jo vsak dan uporabljamo, ne da bi o tem razmišljali, je ena od številnih možnih vrst vode.

Večina vodovodnih vod prihaja neposredno iz rek. Rečno vodo v čistilni napravi sterilizirajo in dezinficirajo s klorom. Nato jo skozi vodovodne cevi dovajajo v hiše.

 

V velikih mestih je postalo običajno, da na vodovodno pipo pritrdijo napravo za čiščenje vode. Voda je v večini mest onesnažena. Postavljajo se vprašanja: Kako močna je ta onesnaženost in ali je onesnažena že izvorna rečna voda? Ali pa se onesnaži na poti do pipe v hiši? Kako onesnažena je studenčnica?

 

Ali če gremo ponovno nazaj: Kako močno je onesnažen dež, ki pada z neba? Bo deževnica onesnažena z delci v zraku, čeprav prvotno izhlapeva iz Zemlje kot čisti destilat? Celo znanstvene ocene in analize onesnaženosti vodnih vzorcev ne dajejo enakih rezultatov.

 

Voda je temeljnega pomena za naše življenje, ko pa o tem razmišljamo, se pora­jajo številni problemi.

Katera vodovodna voda je močneje onesnažena. Je voda v podeželskem okolju res čistejša? Medtem, ko snemamo vodne kristale, opažamo, da kakršnakoli oblika ledu še v zadnji fazi, preden se stopi v vodo, ustvari obliko, ki jo ponazarja slika.

Ko voda zamrzne, naredi kristale. Tik preden se povrne v tekočo obliko (pri na­raščajoči temperaturi, torej med - 5 °C in 0 stopinj C), ustvari obliko, ki je videti natanko tako kot kitajska pismenka za vodo. Ali so ljudje v pradavnini to že vedeli in zato ustvarili za vodo pismenko, ki temelji na tej informaciji? To pa ne velja za druge pisne simbole.

 

VODOVODNA VODA V DRUGIH DRŽAVAH

 

Voda teče okoli sveta

Vsaka država ima svojo lastno tradicijo. Zaradi okolja in naravnih danosti države (s civilizacijo in kulturo vred) ni prav nič tako zelo občutljivo na spremembe kot voda.

Zato je WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) leta 1984 izdala smernice za vodo. Tu je zapisano: »Standard za ocenitev varnosti pitne vode in merila za njeno pripravo morajo biti določeni v vsaki državi glede na domače razmere (vodne za­loge, ozaveščenost prebivalcev o okolju, tehnične in ekonomske možnosti). Te smer­nice rabijo pri tem le kot temelj. »Zato se čistilne metode pitne vode razlikujejo od države do države. Pri nas na Japonskem ima z odredbo ministrstva vsaka prefektura na razpolago sistem priprave vode, pri katerem se uporablja predvsem klor.

 

Slike kristalov vodovodne vode z vsega sveta prihajajo iz šestih velemest: Londona (Anglija), Pariza (Francija), New Yorka (ZDA), Vancouvra (Kanada), Buenos Airesa (Argentina) in Manausa (Brazilija). Če pa jih primerjamo s kristali japonske vodo­vodne vode, presenetljivo ugotovimo, da so bistveno jasnejši. Videti je, da mo­ramo iskati razlog za to različnost v stopnji onesnaženja vodovodnih virov raz­ličnih držav in v različnih napravah za pripravo vode.

 

Pričujoča izdaja vključuje tudi fotografije kristalov vodovodne vode iz Ljubljane in Maribora. Op. ur.

 

 

Maribor, Slovenija

Primerjava s kristali vode drugih mest kaže, da ta kristal sodi v razred najlepših.

 


Ljubljana, Slovenija

Vodovodne vode večjih mest so velikokrat predmet umetnih posegov in v takšnih primerih ne dobimo vselej lepih kristalov. Takšen rezultat je pokazal tudi vzorec ljubljanske vodovodne vode. Vzorec vode je bil zajet v Šiški. (Op. ur.)

 

VODA V NARAVI

 

Voda teče hitro ... to je njena narava

Govorimo o »naravni vodi«, a kako bo tukaj opredeljena beseda naravno? Če opre­delimo naravno vodo kot tisto, »na katero ne vpliva človek«, potem na Zemlji ko­majda obstaja naravna voda. Voda je bila na Zemlji že dolgo, preden se je pojavil človek. Ves čas ponavlja svoje naravno kroženje. Vodo smo si v tem naravnem kroženju preprosto sposodili. Ker pa je bilo to tako preprosto, smo jo pričeli z razvojem industrializacije preveč iz­koriščati. Vodo onesnažimo, še preden jo vrnemo v tok kroženja. Onesnaženo vo­do razkužimo s klorom in to imenujemo čiščenje!

 

Čistilna moč vode v njenem kroženju

Voda ima moč samoprečiščevanja. Ko na primer deževnica pronika v tla, jo bo zemlja filtrirala in tako bo postala del podtalnice. Voda se očisti tudi, ko izhlapi iz rek in morij in se dvigne v oblake. To so le nekateri naravni postopki čiščenja. Rečne živali, kot so školjke hadze (Corbicula), ribi glavoč in bradač, imajo svoj živ­ljenjski prostor med reko in morjem in se prehranjujejo s hrano iz zgornjega toka. Kot se zdi, je posledica tega naravnega čiščenja, da kaže voda v zgornjem toku lepše kristale kot v srednjem delu reke.

 

Kje lahko najdemo naravno vodo?

V velikem kroženju v naravi se vedno pojavi čiščenje v velikem obsegu. Vendar so danes zaradi človeškega delovanja ljudi prodrle v zemeljska tla velike količine ke­mičnih substanc, voda pa jih med ponikanjem vsrka. To pomeni, da sta onesna­ženi tudi že podtalnica in studenčnica. K temu dodajmo še onesnaženost odplak iz čistilnih naprav, avtomobilske izpušne pline, saje in dim iz tovarn, dim iz seži­galnic odpadkov, izvor onesnaženja so tudi jedrske elektrarne, ki jih še gradijo. Zrak je večkratno onesnažen. Tudi deževnica je zaradi človeških posegov kisla. Morja in močvirja so zaradi jezov, pridobivanja zemljišč ali pa strnitev zemljišč umetno spremenjena ali pa prisiljena spremeniti lego.

 

Težko je še najti naravno vodo. V tem poglavju kažemo vrsto slik vodnih kristalov iz naravnih izvirov, rek, morij, močvirij in končno deževnice. Večina vzorcev »vode, ki je človek še ni onesnažil«, je bila dobljena na Japonskem.

 

Izvir iz Lurda, Francija

Zdravilni izvir iz Lurda se imenuje izvir čudeža. Voda ima hado ljubezni in sovraš­tvo spreminja v ljubezen. Vsako leto pride sem z vsega sveta na milijone ljudi. Kristal izžareva oblike kolektivne zavesti. Skrivnostni kristal daje občutek mistične veličastnosti.

 

Slap Savica, Slovenija

Kristal je podoben kristalu vode, ki je poslušala keltsko ljudsko pesem (stran 96). Sprašujem se, ali obstaja povezava med tem slapom in keltsko kulturo? 

 

ZGODOVINA VEČNO SPREMINJAJOČE SE VODE

 

Ali voda sliši zvok?

V zadnjem času se pojavljajo oglasi kot: »Naši pirožki so sedaj glasbena hrana. Njihov naravni okus smo poskusili izboljšati tako, da smo jim v času dozorevanja predvajali glasbo Čajkovskega.« To v ljudeh spodbudi radovednost, da poskusijo izdelek. Prav tako je našla glasbena terapija pot v medicinske ustanove, torej na znanstveno področje, istočasno postajajo znane teorije, ki pravijo, da imajo rast­line zavest. Ko vzgajamo rastline in jim pri tem govorimo lepe stvari, kot na primer »Prosim, zdravo rasti!«, ali grde besede, kot na primer »Pojdi k hudiču in oveni!« - tako zagotavljajo teorije - rastline pokažejo velike razlike v rasti in razvoju. Take teorije so povod za razmišljanje.

 

Voda, ki jo vsebujejo jedi in rastline, mora torej poslušati glasbo in besede.

Ko ljudje slišijo glasbo, postanejo veseli, saj spodbudno deluje nanje, kajti voda v telesu se spremeni. Nihanje glasbe in besed, ki se prenaša v zraku, vpliva na vodo močneje kot kateri drug element.

 

Nihanje glasbe in besed vpliva na vodo v hrani in rastlinah. Dobra glasba in prijazne besede morajo torej ugodno vplivati na vodo.

Ali obstaja način, da bi ponazorili to teorijo? Slike kristalov so zelo primerna meto­da, da bi pokazali delovanje glasbe in besed na vodo.

 

V slovenski izdaji knjige sta vključeni fotografiji kristalov slapa Savice, kjer so bili predvajani zvočni posnetki Zdravljice in Krsta pri Savici (Op. ur.).

 

 

Zdravljica, Slap Savica, Slovenija

Zanimivo je, da je kristal slapa Savica lepši od tega, četudi je pesem, kolikor sem jo razumel, zelo lepa. Vzorcu vode je bil predvajan zvočni posnetek Prešernove Zdravljice v izvedbi Staneta Severja (France Prešeren: Poezije, zvočna knjiga, Sanje, 2000).Krst pri Savici, Slap Savica, Slovenija

Kristali običajno tvorijo šest rogljev, ta vodni kristal pa jih tvori sedem, kar naka­zuje prehod na Višji nivo. Vzorcu vode je bil predvajan zvočni posnetek Krsta pri Savici (France Prešeren: Poezije, zvočna knjiga, Sanje, 2000).Bachova Arija iz 3. orkestralne suite

(Air on a G-String)

Videti je, da je kristal začarala violinska Skladba. Kristal se navzven prosto veji. Ta slika daje vtis, da kristal veselo pleše. 

 

 

Tibetanska sutra

To je slika kristala, ki se je oblikoval po tem, ko smo vodi predvajali zgoščenko z glasbo iz filma Sedem let v Tibetu. Posneli smo močan in lep kristal. Lahko potrdi­mo staro vedenje, da sutra nagovori človekovo dušo in izžareva močno, pozitivno energijo, ki lahko zdravi čustva ljudi.

 

 

Glasba heavy metal

Ta glasba je polna srda in videti je, da obtožuje svet. Pozneje se je dobro obliko­vana šesterokotna struktura kristala razbila na popolne delce. Videti je, da se je na to glasbo voda negativno odzvala. Ne pravimo, da je heavy metal slaba glasba. Morda so pri tem nastale težave zaradi besedila.

 

 

Angel / Hudič

Kaj menite vi?                         

 

SVET VODE SE ŠIRI

 

Kaj je hado, kaj je či?

Vse snovi so sestavljene iz atomov. Atomi so sestavljeni iz elektronov in atom­skega jedra. Ker so elektroni negativno nabiti, atomsko jedro pa pozitivno, krožijo elektroni z ultra visoko hitrostjo okoli atomskega jedra in pri tem oddajajo speci­fično, slabotno, žarčenje. To imenujemo hado.)

 

Hado se z najvišjo hitrostjo premika skozi elektrone, ki se medsebojno električno privlačijo. To gibanje ustvarja vzorce (magnetnoresonančno polje), od katerih dva nista enaka. To moderna znanost imenuje kaos.

Na nivojih atomskih jeder vladajo zakonitosti, vendar po podatkih sodobne znano­sti v elementarnih delcih znotraj atomov zakonitosti ne obstajajo več. Vzrok za to je, da se stvari spreminjajo skladno z zavestjo opazovalca, z načinom, kako on vidi stvari. Svet nevtronov je na isti ravni zavesti kot človeški svet. Zato je stanje mate­rije zelo odvisno od človeške zavesti.

 

Čeprav je hado zelo pomemben pojav, se ga v razvoju splošne znanosti zanemar­ja, preprosto zato, ker je neviden. Na tem področju sem laik in se s tem ne ukvar­jam poklicno. Pravzaprav je to moja prednost. Tako sem vsaj lahko uresničil idejo, da sem dal energiji hada vidno obliko. S tem sem vodo uporabil kot material in slikarsko platno.

 
PRIHAJA VODA IZ VESOLJA?

 

Čudeži vode postajajo še večji

Raziskovanje vode s snemanjem vodnih kristalov je popolnoma nova metoda in izhaja iz drugačnih vidikov, kot jih uporabljajo konvencionalne znanstvene analize in metode vrednotenja. Iz teh eksperimentov smo se naučili, da o vodi skoraj nič ne vemo. Pojavljajo se vedno nova vprašanja in naloge. Začnimo z vprašanji o vodi na Zemlji. Zakaj obstaja? Praizvor vode je skrivnost. Vesoljske sonde so dokazale, da voda obstaja tudi na Marsu. Začenjamo razumevati, da voda na Zemlji ni nekaj enkratnega, temveč se pojavlja povsod v vesolju.

 

STRUPENA COCA-COLA

dobra le za čiščenje

 

Naredite domač preizkus, kaj je Coca-Cola. V skledo, napolnjeno s Coca-Colo, položite surov zrezek in poglejte čez dva dni - ga ni več!!

 

V Coca-Coli je fosforna kislina - pH 2,8, ki raztopi kalcij iz kosti ki je glavni povzročitelj osteo-poroze. V štirih dneh pa raztopi tudi noht !!!

 

- V mnogih državah ZDA cestne patrulje vozijo v avtomobilu dve galoni Coca-Cole za odstranitev madežev krvi na cestah po prometnih nesrečah.

 

- Za čiščenje WC školjke: pločevinko Coca-Cole zlijte v školjko, pustite eno uro in izperite z vodo. Citronska kislina v Coca-Coli bo očistila madeže vodnega kamna.

 

- Za odstranjevanje rjastih madežev z avtomobila: zmečkano alu folijo namočite v Coca-Colo in madež zdrgnite.

 

- Korozivni madeži na avtomobilskem akumulatorju: Pločevinko Coca-Cole zlijte preko akumulator-skih baterij in korozija bo izginila.

 

- Vse rjaste madeže boste očistili s krpo, namočeno v Coca-Colo, ki jo za nekaj minut položite na madež.

 

- Odstranjevanje mastnih madežev: s Coca-Colo namočite oblačila, dodate detergent in operete v stroju. Coca-Cola bo pomagala odstraniti mastne madeže.

 

- Če se v avtu rosijo stekla, jih premažete s Coca-Colo.

 

… In še to…

 

Za koncentrat - sirup Coca-Cole morajo prevozniki uporabljati cisterne, ki so zaščitene proti rjavenju.

 

Distributerji Coca-Cole že 20 let uporabljajo Coca-Colo za čiščenje tovornjakov in motorjev!


Vprašanje za vas:  »bi sedaj raje kozarec vode ali Coca-Cole?«

 

ISKALNIK

E-NOVICE

vpiši e-naslov

KOŠARICA

FaceBook